Nyckeln till att undvika felrekryteringar
och att attrahera rätt kompetens

Felrekryteringar omsatte förra året hela 13 miljarder kronor! Hur kan du som ledare se till att rekrytera rätt från första början och därmed undvika den långa och kostsamma process som en felrekrytering innebär? Författaren, föreläsaren och företagsrådgivaren Svante Randlert erbjuder sina bästa och viktigaste tips:

 1. Se till att dina bästa anställa blir ambassadörer för ditt företag!
  Man kan jämföra en attraktionsprocess för kandidater med en jämförelsesajt för olika hotell. Du som potentiell gäst på hotellet är egentligen ganska ointresserad av vad hotellet själva har att säga – det som är intressant är recensionerna från tidigare kunder. Behandla dina anställa som dina bästa kunder och se skillnaden.
 2. Sudda ut gapen mellan löften och förväntningar.
  Många felrekryteringar är en produkt av skeva uppfattningar av det som utlovas och det som förväntas vid en nyanställning. Det är viktigt att både anställd och arbetsgivare har samma förväntningar på rollen även 1 år senare. Risken är annars missnöjda anställda som sprider dåligt rykte, alternativt avslutad anställning som endast leder till att rekryteringsprocessen måste börja om från början.
 3. Fokus på kulturen och människan
  Idag talar alla om digitalisering, globalisering och urbanisering. Men allt som kan digitaliseras kan även kopieras. Människor och kultur kan inte kopieras och det är det vi bör fokusera på! Det är människan och relationerna bakom produkten som gör skillnad och räknas i det långa loppet.
 4. Lev din företagskultur!
  Företagskulturen är A och O för en lyckad organisation. Utan en stark kultur har organisationen ingen egen identitet. Men för att företagets kultur ska anammas av dina anställda krävs att du som ledare lever det ni står för. Effekten och resultatet ligger inte i det som sägs – utan det som uppfattas.
 5. Ha fler stannasamtal än exitsamtal
  Istället för att vänta tills någon slutar och fråga ”varför sa du upp dig?”, fråga dina trogna och mest engagerade medarbetare ”Varför är du kvar?”. Varför gillar du oss? Vad tycker de om dig som chef? Och kanske framförallt, vad säger de om dig efter 2 glas vin på en fredag kväll?

Svante Randlert har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tusentals chefer hur man blir medarbetarnas och kundernas förstahandsval imorgon. Hösten 2017 gav han ut boken Drömarbetsgivaren och hösten 2018 kom The Dream Employer ut. Han är den enda i landet bland över 1000 föreläsare, som genom tiderna lyckats få maxbetyget 5.0 vid två olika tillfällen av en hel publik hos Sveriges största chefsnätverk Close.

Svante fick även bäst betyg under förra året av alla föreläsare på världens största Employer Branding event – World Employer Branding Day i Budapest, Employer Branding Summit i Amsterdam, Future of work i Ljubljana, Rekryteringsdagarna i Oslo samt Leadership Day i Stockholm.

Hösten 2018 lanserade Svante ledarskapspodden Chefssnack.

Scroll to Top