Tre frågor till
Svante Randlert

”Jag har skrivit en praktisk handbok i hur man bör leda för att andra ska kunna skapa”

En av höjdpunkterna på Personal & Chef Stockholm 2020 var premiärföreläsningen av Svante Randlert, en av landets flitigaste estradörer med 170 framträdanden per år. Utöver det gav han 2017 ut boken Drömarbetsgivaren, och i mars 2020 kom uppföljaren Drömledarskapet.

Både din nya bok och ditt föredrag på mötesplatsen handlade om drömledarskapet, vad innebär det?
– Det har hänt så otroligt mycket det senaste decenniet inom teknik, kommunikation och digitalisering. Nu kommer generation Greta som vill förändra världen och allt går otroligt fort. Men chefsmanualen har inte förändrats i samma takt som omvärlden, och det är dags för förändring även där. Drömledarskapet är en praktisk handbok som berättar vad ledare behöver göra för att prestera starka lag idag.

Hur behöver ledarskapet utvecklas?
– I morgon jobbar inte medarbetarna för chefen utan vi har ledare som jobbar för medarbetarna. Det betyder att chefen måste leda medarbetarna så de kan skapa och utvecklas. Vi måste också skifta fokus från personfixeringen som har dominerat detta decennium– vem är jag, är jag röd eller grön, är jag extrovert eller introvert – till görandet – vad gör jag? Gör jag bra saker? Min bok är en helt enkelt praktisk handbok i görandet. 

Du är en uppskattad föreläsare, professionell rådgivare och driver podden Chefssnack som har fått 200 000 lyssnare efter bara 1,5 år. Vad har du för bakgrund och hur hamnade du på föreläsningsscenen?
– Jag jobbade tio år på rekryteringsföretaget Academic work som hade en otroligt framgångsrik utveckling. Kunderna frågade allt oftare hur vi egentligen gjorde för att lyckas och det föll på min lott att försöka inspirera och hjälpa andra organisationer. På så vis blev det fler och fler föredrag och sedan två år är jag helt fristående och ägnar mig åt författande och föreläsningar på heltid.

Scroll to Top