Så bemöter du digitala härskartekniker

Har du tänkt på att härskartekniker även existerar i de digitala arbetsmiljöerna? Genom att medvetet eller omedvetet förtrycka någon med beteenden eller påpekanden utför man dessa. Nedan följer 3 vanliga härskartekniker och hur man tacklar dessa:

meeting-digital
 1. Multitasking
  Att utföra flera saker samtidigt som att svara på mejl och kolla mobilen under ett möte medan en kollega pratar visar på ett ointresse för ämnet eller personen. Och ja, det syns när man börjar multitaska, blicken i ansiktet ändras och ibland även ljuset från skärmen. 
  Hur du bemöter beteendet: Jo genom att förslagsvis säga något i form som “Du verkar ha en hel del arbetsuppgifter att utföra just nu. Mitt förslag är att du deltar på mötet så länge du kan koncentrera dig och sedan ber att få avvika.”
 2. Sätta på och stänga av kameran
   Genom att sätta på och stänga av kameran beroende på vem som pratar signalerar att man värdesätter vissa personers åsikter högre än andras. Man lyssnar alltså när X pratar men tar en paus när det är Y.
  Hur du bemöter beteendet: Inför en policy om att alla medarbetare måste ha kameran på i den mån det går under möten. Det ska vara tydligt och lika för samtliga.
 3. Monologen
  En del har en tendens att ta över möten, pratar nonstop och utan att ha någon respekt för den utsatta mötesagendan.
  Hur du bemöter beteendet: Genom att säga något i stil med “Dina synpunkter är intressant och förtjänar med tid än de vi har just nu. Vi kan boka en separat tid för detta och ta det en annan gång.”

Källa: Chef.se
Hämtad: 2021-04-16

Scroll to Top