Omsätter 110 miljoner: Så har Miran byggt upp sitt bolag – helt utan riskkapital

När Miran Dennerqvist startade Flex Applications 1990, då under namnet Miranda Software, var det ett handelsbolag med en insats på 500 kronor. Idag har bolaget 90 anställda, kontor på sex orter och omsätter 110 miljoner kronor. Men det har varit en lång resa, där bolaget har gått från att utveckla enklare lön- och rapporteringsprogram till att kunna erbjuda marknadens enda kompletta webbaserade personaladministrationssystem.

”Vi har alltid gått med vinst, och aldrig tagit in något riskkapital. Jag tycker inte att vi har behövt det. Vi hade säkert kunna växa snabbare, men jag hade inte de ambitionerna från början. Jag hade familj och barn och vågade inte riskera för mycket”, berättar Miran Dennerqvist.

Han kom till Sverige från Slovenien som 11-åring. Efter att ha bott ett halvår i Italien hamnade familjen till slut i Kvarntorp i Närke. Där jobbade hela familjen på företaget Ytong, och det var också där han började jobba på fabriksgolvet.

Det var ingen självklarhet att han skulle bli programmerare.

”Jag halkade in på ett bananskal, och visste inte vad det handlade om på den tiden. Egentligen skulle jag bli dataoperatör – alla sa att det var ett framtidsjobb. Så jag tog tjänstledigt för att gå en dataoperatörsutbildning som istället visade sig vara en programmerarutbildning. Det är jag idag tacksam för, det var precis vad jag ville hålla på med!”

”Jag fick jobb som programmerare direkt efter utbildningen. På samma företag som jag jobbade på innan. På den tiden var det stordator som gällde, med hålkort. Hålremsorna hade precis utgått. Jag fick ta hand om lönesystemet, och det var så jag kom in på den banan.”

Han var anställd som programmerare från 1978 till 1990. Sedan sade han upp sig för att starta eget bolag.

”Jag tänkte att det skulle vara kul att ha något eget. Det handlade mycket om friheten att skapa något själv. Jag älskade verkligen programutveckling.”

Scroll to Top