Hur ser framtidens arbetsmarknad ut i Jönköping?

En av de tydligaste trenderna på arbetsmarknaden just nu är framväxten av den så kallade gig-ekonomin, det vill säga där fasta anställningar ersätts av tillfälliga uppdrag.

Elisabeth Dahl på företaget A Society i Jönköping har som jobb att matcha ”gigare” och arbetsgivare – ett yrke som spås slå igenom de närmaste åren.

Hon har jobbat i IT-branschen i ett 25-tal år, i huvudsak med drift och support. Hon har vidare erfarenhet av rekryteringsbranschen, bland annat med chefsrekryteringar. I cv:t finns även en utbildning som stress- och friskvårdsterapeut, coach och kostrådgivare, ett område där hon verkat som konsult.

Sedan ett år tillbaka är Elisabeth Dahl gig-manager, eller Talent Engagement Manager, som A Society valt att kalla rollen. Det tillhör ett av framtidsyrkena i Trygghetsrådets (TRR) rapport ”Framtidens arbetsliv är här!” som släpptes nyligen.

I samma rapport framkommer att nästan nio av tio svenskar kan tänka sig att ”giga”, det vill säga att arbeta uppdragsbaserat i stället för att ha en traditionell anställning. Vissa analytiker förutspår att hela 80 procent av den globala arbetsstyrkan kommer att bestå av tillfälliga arbetare år 2030.

Trenden märks tydligt på A Society, som kallar sig ”nya tidens konsultbolag”. Företaget slog upp portarna i Jönköping för ett och ett halvt år sedan och uppdragen ökar successivt.

– Vi lever i en föränderlig värld. Det är inte längre lika tryggt med en anställning, det sker omorganisationer och företag kan läggas ner plötsligt. Sedan är det fler som själva vill bestämma över sina pengar och sina uppdrag. De vill ha en större frihetskänsla och flexibilitet, säger Elisabeth Dahl.

Säkerställa uppdrag
En gig-managers uppgift är att säkerställa att gigaren får kontinuerliga uppdrag och att det finns en balans mellan privat- och arbetsliv.

[…] Läs resten av nyheten på vår hemsida.

Scroll to Top